Termal Suyun Cenneti Kazdağları

Kazdağları Etrafında Görülecek Yerler

Çamlıbel Köyü:


Balıkesir ilinin Edremit ilçesinde yer alan bir köydür ve köyün tarihi eski çağa kadar uzanmaktadır. Yeşil vadiden Edremit Körfezi’ne bakmakta olan köy hala yeşil ve göz alıcıdır. Çamlıbel Köyü’ne gittiğinizde köy kahvesinde ada çayınızı yudumlayabilir, Kaz Dağları’na doğru uzun bir yürüyüş yapabilir, merhum Tuncel Kurtiz’in otelinde konaklayabilir ya da en azından leziz zeytinyağlılarından tadabilir, Düşler Vadisi’nde kahvaltı edebilir, Köyün Delisi adlı dükkandan çok farklı hediyelikler satın alabilirsiniz.

Yeşilyurt Köyü:

Denize uzaklığı sadece birkaç kilometre olan ve bu sebeple hem deniz hem dağ turizminin birlikte yaşandığı yerdir. Köyde taş mimarinin çok güzel örneklerini görebilir, patika yollarında yürüyebilir, süt, peynir, tereyağı gibi ürünlerden satın alabilir, butik otellerden ya da şirin pansiyonlardan birinde konaklayabilirsiniz. İda Dağı’nın göbeğinde yer alan köy Zeytin ve Çam Ağaçları ile kaplıdır. Aynı zamanda bu bölgenin dünyada oksijeni en yüksek ikinci yer olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte son yıllarda büyük şehirlerden gelenler tarafından oldukça popüler hale geldiği için fiyatlar yükselmiştir.

Tahtakuşlar Köyü:


Çamlıbel Köyü gibi Tahtakuşlar Köyü de Balıkesir ilinin Edremit ilçesine bağlıdır ve zeytincilik köy halkının geçim kaynakları arasında ilk sırada yer almaktadır. Köy sınırları içerisinde Türkiye’de ki ilk özel müze olan Tahtakuşlar Etnoğrafya Müzesi yer almaktadır. Bu müzede Orta Asya’dan Türkiye’ye göç eden Türk Boylarının giysileri, çadırları, halıları, özgün kültür varlıkları sergilenmektedir. Buraya gitmişken deniz ürünlerinin kurutularak sergilendiği yerleri gezmeden, el dokuması halılara göz atmadan, kilim ve yazmalardan satın almadan dönmemelisiniz.

Adatepe Köyü:


Köy sahilden 4 km uzaklıktadır ve Zeus Altarı’nın bulunduğu tepenin ardında yer almaktadır. Çam ve zeytin ağaçları ile çevrili olan Adatepe Köyü sit alanı ilan edilmiştir. Bunun da etkisiyle büyükşehirlerde oturanlar tarafından ilgi çekmiş ve eski binalar satın alınarak restore edilmeye başlanmıştır. Adatepe Köyü’nde yapılacaklar arasında köyün en tepesinde yer alan Hoca Kayası’na çıkıp köyü seyretmek, Dutdibi kahvesinde soluklanırken çayınızı yudumlamak, Zeus Altarı’na kadar yürümek yer almaktadır. Zeus Altarı’nın bulunduğu yerden Edremit Körfezi’ni ve hatta Midilli’yi gören mükemmel bir manzara vardır.

Kızılkeçili Köyü:

Zeytinli ile Güre arasında yer almaktadır. Köy halkının geçim kaynağı zeytinciliktir ve köy sınırları içerisinde yaklaşık 100 milyon zeytin ağacı yer almaktadır. Buraya kadar gelmişken Anıt Ağacı görebilir, doğal ürünlerden oluşan kahvaltılarından tadabilir ya da mesire alanlarında mangal keyfi yapabilirsiniz.

Mıhlı Çayı:


Çevresi ormanlık olan ve Altınoluk-Çanakkale yolu üzerinde yer alan bir dere kenarıdır. Burada Rumlardan kalma bir değirmen ve Roma döneminden kalma kemerli bir köprü yer alır. Değirmenin birkaç kilometre ilerisinde ise harika bir gölet ve bu gölete akan bir şelale bulunmaktadır. Gölete girip yüzebilir, sonrasında ise masalardan birisine oturarak kahvaltınızı yapabilirsiniz.

Şahindere Kanyonu:


Şahinderesi Kanyonu’na gitmek için Orman İşletme Müdürlüğü’nden izin almanız gerekmektedir. Kanyon bölgedeki hava değişimini sağlamaktadır. 27 kilometre uzunluğundaki kanyonun yüksekliği ise 600 metredir. Kanyonun etrafı şifalı bitkiler, kekik kokuları, su ve kuş sesleri ile çevrilidir. Buraya kadar gelmişken yol üzerinde yer alan gölcüklerden Dereçatı’da yüzebilirsiniz.

Hasan Boğuldu:

Kızılkeçili Çayı üzerinde yer alan Sütüven Şelalesi’nin biraz ilerisinde doğal havuz haline gelmiş bir yerdir. Burası adını filmi de çekilmiş olan bir efsaneden almaktadır. Ayrıca, annesi tarafından Edremit’li olan Sabahattin Ali yörede anlatılan trajik Hasan Boğuldu öyküsünden çok etkilenmiş ve bu öyküyü ölümsüleştirmiştir. Eğer soğuk suya karşı dayanıklıysanız buraya kadar gelmişken suya girebilirsiniz. Yukarıda belirtilen yerlerin yanı sıra Sarıkız Tepesi, Edremit Parkı, Zeytinli Çay Bahçesi, Altınoluk Abdullah Efendi Konağı, Çağlayan Piknik Yeri, Şahinderesi, Pınarbaşı, Hanlar, Güre Gelinçamı Piknik Yeri, Subaşı, Bent, Şıpşıp Dede Türbesi, Yolören Köyü ve Narlı Köyü de görülebilecek yerler arasındadır.

Kazdağları’na Gitmişken Bunları Yapmadan Dönmeyin


Tertemiz denizi ile Ege’nin başladığı yerde balık ziyafeti yapmadan, tertemiz hava eşliğinde doğada yürüyüşler yapmadan, yaz aylarında gittiyseniz serin sularında deniz keyfi yapmadan, Sarıkız efsanesini dinlemeden, eşsiz zeytinyağlarından, zeytinlerinden ve kekiğinden satın almadan, kaplıcalarında vakit geçirmeden, doğa ve denizin iç içe olduğu Assos’u görmeden, trekking, izinler çerçevesinde avcılık, jeep gezisi ve Sarıkız Tepesi yamaçlarında yamaç paraşütü yapmadan dönmemelisiniz.